Månen-2024

År 2024 kommer en bemannad rymdresa till månen att äga rum för första gången på ett halvt sekel. Det är dags att minnas den komplexa, fängslande och otroligt vackra historien om utforskningen av jordens naturliga satellit.

År 2023 markerade ett fokus på månen inom den globala rymdforskningen. Fyra automatiska rymdsonder skickades till månens yta. En landade framgångsrikt och släppte ut en liten rover, medan två kraschade och en förbereder sig för landning i januari. Dessutom kommer en annan rymdsond, byggd av ett privat företag, att skjutas upp mot månen i januari. Samtidigt meddelade NASA besättningen som för första gången på ett halvt sekel kommer att kretsa runt månen i år, och på kusten av Mexikanska golfen i Texas har flygtesterna börjat för en super-tung raket och rymdfarkost som ska föra nya amerikanska besättningar till månens yta.

Moon
Moon

Månen är jordens enda naturliga satellit och har kretsat runt vår planet nästan hela livstiden på jorden. Den belyste nätterna över de mörka vattnen i Ordoviciska havet, medan reptiler med sabeltandade tänder från Permian kunde yla och dinosaurierna strövade omkring. Myter och legender skapades om den i de antika civilisationerna, och när intresset för kunskap väcktes började människor ställa frågor om månens natur och ursprung. När mänskligheten fick nya medel för att utforska himlen – först med teleskop, sedan med kameror och slutligen med rymdfart – riktades dessa verktyg också mot månen.

År 1609 gjorde den första astronomen, Galileo Galilei, skisser av månen med hjälp av en teleskop med 32 gångers förstoring. Dessa skisser skiljde sig betydligt från tidigare försök att avbilda månen och visade den inte bara som en cirkel med fläckar på himlen, utan som en fullvärdig sfärisk himlakropp jämförbar med jorden. Den 2 januari 1839 fotograferade den franske kemisten och den första fotografen (även om ordet då ännu inte existerade) Louis Daguerre månen för första gången i historien – tyvärr har bilden inte bevarats, men den lyckades inspirera andra uppfinnare och utvecklare av fototeknik att rikta sina linser mot “nattljuset”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *