Kuu-2024

Vuonna 2024 tapahtuu ensimmäistä kertaa puoleen vuosisataan miehitetty matka Kuuhun. On aika muistella Maan luonnollisen kiertolaisen tutkimuksen monimutkaista, kiehtovaa ja uskomattoman kaunista historiaa.

Vuosi 2023 merkitsi kuun keskittymistä maailmanlaajuisesti avaruustutkimuksessa. Neljä automaattista avaruusalusta lähetettiin Kuun pinnalle. Yksi laskeutui onnistuneesti ja lähetti pienen kulkurin, kun taas kaksi törmäsi ja yksi valmistautuu laskeutumaan tammikuussa. Lisäksi toinen yksityisen yrityksen rakentama avaruusalus on tarkoitus laukaista Kuuhun tammikuussa. Samaan aikaan NASA ilmoitti miehistöstä, joka kiertää Kuuta ensimmäistä kertaa puoleen vuosisataan myöhemmin tänä vuonna. Meksikonlahden rannikolla Texasissa on alkanut raskaiden rakettien ja avaruusalusten lentokokeet, jotka kuljettavat uusia amerikkalaisia miehistöjä Kuun pinnalle.

Moon
Moon

Kuu on Maan ainoa luonnollinen kuu, joka on kiertänyt planeettamme ympärillä käytännössä koko elämän ajan Maapallolla. Se valaisi Ordoviikin meren pimeitä vesiä öisin, kun permiläiset sapelihampaalliset matelijat ulvoivat ja dinosaurukset kuljeskelivat. Siitä muodostuivat myytit ja legendat antiikin sivilisaatioissa, ja kun kiinnostus tietoon heräsi, ihmiset alkoivat esittää kysymyksiä Kuun luonteesta ja alkuperästä. Kun ihmiskunta sai uusia välineitä taivaan tutkimiseen – ensin kaukoputket, sitten kamerat ja lopulta avaruusmatkat – näitä työkaluja suunnattiin myös Kuuhun.

Vuonna 1609 ensimmäinen tähtitieteilijä, Galileo Galilei, piirsi kuun 32-kertaisella kaukoputkella. Nämä piirrokset erosivat merkittävästi aiemmista yrityksistä kuvata Kuuta, ja ne esittivät sen ei pelkästään taivaalla olevana ympyränä pilkkuineen, vaan täysin pallomaisena taivaankappaleena, verrattavissa Maahan. Tammikuun 2. päivänä 1839 ranskalainen kemisti ja ensimmäinen valokuvaaja (vaikka termiä ei silloin vielä ollut) Louis Daguerre otti ensimmäisen valokuvan Kuusta historiassa. Vaikka kuva ei säilynyt, se inspiroi muita keksijöitä ja valokuvatekniikan kehittäjiä kohdistamaan linssinsä “yövaloon”.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *