Månen-2024

I 2024 vil en bemandede mission til Månen finde sted for første gang i et halvt århundrede. Det er tid til at mindes historien om udforskningen af Jordens naturlige satellit, en historie, der er kompleks, fascinerende og utroligt smuk.

Året 2023 markerede en fokusering på Månen inden for global rumforskning. Fire automatiske rumfartøjer blev sendt til Månens overflade. Et landede succesfuldt og udlod en lille rover, mens to stykker blev ødelagt, og et er ved at forberede sig til landing i januar. Derudover er et andet rumfartøj, bygget af et privat firma, sat til at blive sendt mod Månen i januar. Imens har NASA annonceret besætningen, der vil cirkulere omkring Månen for første gang i et halvt århundrede senere i år. Flyvetest af en super tung raket og rumfartøj er begyndt ved kysten af Mexicanske Golf i Texas, der har til formål at levere nye amerikanske besætninger til Månens overflade.

Moon
Moon

Månen er Jordens eneste naturlige satellit og har kredset om vores planet stort set hele livets eksistens på Jorden. Den oplyste de mørke farvande i Ordoviciske hav om natten, mens sabeltandede reptiler fra Perm-perioden hylede, og dinosaurer strejfede omkring. Gamle civilisationer skabte myter og legender om den, og da interessen for viden voksede, begyndte de at stille spørgsmål om Månens natur og oprindelse. Når menneskeheden fik nye midler til at udforske himlen – først teleskoper, derefter kameraer og til sidst rumfart – blev disse redskaber rettet mod Månen.

I 1609 skitserede den første astronom, Galileo Galilei, satellitten ved hjælp af et 32x teleskop. Disse skitser adskilte sig markant fra tidligere forsøg på at afbilde Månen og præsenterede den ikke som en simpel cirkel med pletter på himlen, men som en fuldt kugleformet himmellegeme, sammenlignelig med Jorden. Den 2. januar 1839 tog den franske kemiker og den første fotograf (selvom udtrykket ikke eksisterede på det tidspunkt) Louis Daguerre den første fotografi af Månen i historien. Selvom billedet ikke overlevede, inspirerede det andre opfindere og udviklere af fotografisk teknologi til at rette deres linser mod det “nætterne lys”.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *