Polyamori er flott

I sesong 1 av HBO-serien “Succession” sjokkerte telekomarvingen Shiv Roy (Sarah Snook) sin karrierejagende partner, Tom Wambsgans (Matthew Macfadyen), ved å dele sine betenkeligheter om monogami – på bryllupsnatten deres. “Jeg lurer bare på om det er en mulighet for noe annerledes enn den hele boksetøffelmarsjen,” bekjenner hun, fortsatt i kjolen sin. Forpliktet til å gifte seg oppover, later Tom som om han er med på hele greia, men en sesong senere trekker han seg fra en trekant om bord på familiens yacht og trekker seg helt ut av avtalen, og hevder at Shiv “bortførte” ham “til en handelsavtale for friknulles frihandel.”

Polyamory
Polyamory

Et raskt overblikk over populærkulturen vil fortelle deg at Tom, bortsett fra kritikken hans av laissez-faire kapitalisme, er bak tiden. Ekteskapet har vært kjølig i det siste. Overalt du ser, blir døren par lukker bak seg når de går inn i ekteskapets helligdom, stående på gløtt. Lei av den gammeldagse affæren, har prestisjetunge TV-serier byttet ut utroskap med en nyere, yngre modell, og utnytter åpne forhold for drama. I fiksjonen har samtykkende ikke-monogami dukket opp i en rekke nylige bøker, inkludert “Luster” (2020), av Raven Leilani, “Acts of Service” (2022), av Lillian Fishman, og Maggie Millners “Couplets” (2023), en roman hvis tittel leker med overlappende naturen til parforhold blant polyamorøse unge brooklynittere. På film har paret blitt utdatert av den trendy “throuple”, med filmer som “Passages” (2023) og neste års “Challengers” som jakter på spenningen i det tredje elementet. I mars 2023 premierte Gucci en parfymeannonse med Julia Garner, Elliot Page og A$AP Rocky som stirrer kjærlig inn i hverandres øyne til femtitallets doo-wop-melodi “Life Is But a Dream”. Videoen er undertittelen “Samarbeid om å skape en verden av åpenhjertet lykke i den nye Gucci Guilty-kampanjen.” Ménage à trois har blitt så trendy at i den femte sesongen av Netflix-serien “The Crown” går Princess Dianas berømte stikk til Martin Bashir angående ektemannens affære med Camilla Parker Bowles, “Det var tre av oss i dette ekteskapet, så det var litt trangt,” glipp av stikket fra originalen. Hvis noe, etter dagens standarder er ikke tre nok selskap. “Riverdale”, CWs tilpasning av de klassiske Archie Comics, avsluttet serieruten ved å avsløre at Archie, Veronica, Jughead og Betty alle var involvert i en romantisk “quad.”

Hva gjør alle disse åpne parene, trouples og polycules plutselig i kulturen, bortsett fra å være med hverandre? I en viss grad henger kunsten med livet. Femtifire prosent av voksne under tretti fortalte Pew Research i 2023 at åpent ekteskap var “akseptabelt”, og tjue prosent av alle amerikanere rapporterer at de har eksperimentert med noen form for ikke-monogami. Will og Jada Pinkett Smiths utenomekteskapelige “forviklinger” har vært tabloidstoff de siste to årene. (Pinkett Smith presiserte en gang at ekteskapet deres ikke er “åpent”; det er heller en “gjennomsiktig forhold.”) I 2020 viste realityserien “House Hunters” på HGTV et throuple som prøvde å finne sitt drømmehjem – med en trippel servant. Samme år tillot byen Somerville i Massachusetts at samboerskap kunne bestå av “to eller flere” personer.

Noen, som sexologen (og forfatteren av “Open Monogamy, A Guide to Co-Creating Your Ideal Relationship Agreement,” 2021), Tammy Nelson, har tilskrevet aksepten av et større antall partnere til pandemifødt hjemmelek. Etter å ha vært fastlåst med én person hele dagen, hver dag, går tanken, er par klare til å åpne seg mer enn bare podene sine. Nelson er en del av en kohort av terapeuter, rådgivere og rådgivningsskrivere, inkludert Esther Perel og “Savage Love”-spaltisten Dan Savage, som oppfordrer gifte par til å tenke mer fleksibelt om monogami. Rådene deres har funnet et ivrig publikum blant de velstående deltakerne på “idefestival”-kretsen, presentert i samtaler hos Google, SXSW og Aspen Institute.

De velståendes nye monogamitvilje får en viss skjermtid i pandemieratren “The White Lotus”. Serien håner fritidsklassen mens de daffer rundt på femstjerners feriesteder på Hawaii og Sicilia, fordøyer kjærlighet, penger og umuligheten, for folk i skattesatsen deres, å skille de to. I den siste sesongen er Ethan (Will Sharpe) og Harper (Aubrey Plaza) et attraktivt ungt par fanget i et kjærlighetsløst ekteskap – helt til de drar på ferie med det monogame Cameron (Theo James) og Daphne (Meghann Fahy). Etter at Cameron og Harper har tilbrakt uforklarlig tid sammen på et hotellrom, sporer Ethan opp en upåvirket Daphne, liggende på stranden, for å dele mistanken om at noe har skjedd mellom ektefellene deres. Noe kortvarig bekymring i ansiktet til Daphne forvandles raskt – i en rørende subtil opptreden av Fahy – til et lurt smil. “Litt mysterium? Det er ganske sexy,” forsikrer hun Ethan, før hun lokker ham inn

i en havvika. Den kvelden har Ethan og Harper sex, og sårene fra ekteskapet deres har blitt helbredet av noe ekstra.

“The White Lotus” er ikke det eneste nylige kulturelle tilbudet som viser at de rike bruker ikke-monogami som en vaksine mot en dyr skilsmisse. I HBOs nyinnspilling fra 2021 av “Scener fra et ekteskap”, har Mira (Jessica Chastain) og Jonathan (Oscar Isaac), en høytstående leder i et teknologiselskap og en professor, middag med vennene sine Peter (Corey Stoll) og Kate (Nicole Beharie), som er i et åpent ekteskap. Da de var monogame, forteller Kate til Mira, hadde de knapt sex, og nå – “Jeg utmattet ham,” skryter Kate.

Disse showene, med velstående par som er villige til å eksperimentere med åpne forhold som et ekteskapelig oppsving, fremstiller den overraskende skjebnen til et radikalt sosialt forslag. Ikke-monogami, en gang forbeholdt utopiske samfunn som Oneida, som fordømte ekteskap som bare en annen form for privat eiendom, blir i økende grad presentert ikke som en trussel mot borgerlig ekteskap, men heller som en måte å redde institusjonen og alt det den gir.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *