Polyamori er fantastisk

I sæson 1 af HBO’s “Succession” chokerede telekom-arvingen Shiv Roy (Sarah Snook) sin socialklatrende partner, Tom Wambsgans (Matthew Macfadyen), ved at dele sine forbehold om monogami – på deres bryllupsnat. “Jeg spekulerer bare på, om der er mulighed for noget andet end hele den indelukkede dødens march,” tilstår hun stadig i sin brudekjole. Tro mod at gifte sig opad lader Tom som om han er med på hele idéen, men en sæson senere trækker han sig ud af en trekant ombord på familiens yacht og ud af arrangementet som helhed med påstanden om, at Shiv “kaperede” ham “ind i en åben-grænser fri-knep handelsaftale.”

Polyamory
Polyamory

En hurtig gennemgang af populærkulturen vil fortælle dig, at Tom, bortset fra hans kritik af laissez-faire kapitalisme, er bagud i tiden. Ægteskabet har været lidt trist på det seneste. Overalt du vender dig hen, bliver døren, som par lukker bag sig, når de træder ind i ægteskabets helligdom, stående på klem. Ked af den gammeldags affære har prestigefyldt tv byttet utroskab ud med en nyere, yngre model og udforsker åbne forhold for drama. I fiktionen er samtykkebaseret ikke-monogami dukket op i en række nylige bøger, herunder “Luster” (2020) af Raven Leilani, “Acts of Service” (2022) af Lillian Fishman og Maggie Millners “Couplets” (2023), en roman hvis titel leger med det overlappende naturen af parforhold blandt polyamorøse unge Brooklynites. Inden for filmen er parret blevet passé og er blevet erstattet af den moderne throuple, med film som “Passages” (2023) og næste års “Challengers” der jagter spændingen ved den tredje. I marts 2023 premiered Gucci en parfumeannonce med Julia Garner, Elliot Page og A$AP Rocky, der alle stirrer amorøst ind i hinandens øjne til 50’ernes doo-wop melodi “Life Is But a Dream”. Videoen er betitlet “Skab en verden af åbenhjertig lykke i den nye Gucci Guilty-kampagne.” Ménage à trois er blevet så trendy, at i den femte sæson af Netflix’s “The Crown” mister Prinsesse Dianas berømte kvip til Martin Bashir om hendes mands affære med Camilla Parker Bowles stikket fra originalen. Hvis noget er tre ikke nok selskab efter dagens standarder. “Riverdale”, CW’s tilpasning af de klassiske Archie Comics, afsluttede sin serierun ved at afsløre, at Archie, Veronica, Jughead og Betty alle var i en romantisk “quad.”

Hvad laver alle disse åbne par, throuple og polycules pludselig i kulturen, udover hinanden? I nogen grad indhenter kunsten livet. En undersøgelse fra Pew Research i 2023 viste, at 51% af voksne under tredive år mente, at åbent ægteskab var “acceptabelt”, og 20% af alle amerikanere rapporterede, at de havde eksperimenteret med nogle former for ikke-monogami. Will og Jada Pinkett Smiths udenomsægteskabelige “involveringer” har været sladderstof i de sidste to år. (Pinkett Smith præciserede engang, at deres ægteskab ikke er “åbent”; det er snarere et “forhold af gennemsigtighed.”) I 2020 viste realityshowet “House Hunters” på HGTV en throuple, der forsøgte at finde deres drømmehjem – et med en triple-vask. Samme år tillod byen Somerville i Massachusetts, at indenlandske partnerskaber kunne bestå af “to eller flere” personer.

Nogle, som sexologen (og forfatteren af “Open Monogamy, A Guide to Co-Creating Your Ideal Relationship Agreement”, 2021) Tammy Nelson, har tilskrevet accepten af et større antal partnere til den pandemi-fødte indenlandske træthed; efter at have været låst sammen med én person hele dagen, hver dag, er tanken, at par er klar til at åbne mere op end deres pod’er. Nelson er en del af en gruppe terapeuter, rådgivere og rådgivningsskrivere, herunder Esther Perel og “Savage Love”-spaltenist Dan Savage, der opfordrer ægtepar til at tænke mere fleksibelt omkring monogami. Deres råd har fundet en ivrig lytterskare blandt de velhavende deltagere i “idefestivalens” kredsløb, hvor de er præsenteret i samtaler hos Google, SXSW og Aspen Institute.

Den nye monogami-skepticisme hos de velhavende får noget skærmtid i det pandemi-æra gennembrud “The White Lotus”. Showet gør nar af overklassen, mens de daffer rundt på femstjernede feriesteder på Hawaii og Sicilien, duggende

over kærlighed, penge og det umulige, for folk i deres skatteklasse, at adskille de to. I den seneste sæson er Ethan (Will Sharpe) og Harper (Aubrey Plaza) et attraktivt ungt par fanget i et sexløst ægteskab – indtil de går på ferie med den monogamiske Cameron (Theo James) og Daphne (Meghann Fahy). Efter at Cameron og Harper har tilbragt noget ubemærket tid sammen på et hotelværelse, opsøger Ethan en uberørt Daphne, der ligger og slapper af på stranden, for at dele sin mistanke om, at der er sket noget mellem deres ægtefæller. Lidt bekymring i Daphnes ansigt forvandler sig hurtigt – i en knusende subtil præstation af Fahy – til et lusket smil. “Lidt mysterium? Det er ret sexet,” forsikrer hun Ethan, inden hun lokker ham ind i en havbugt. Den aften har Ethan og Harper sex, og sår fra deres ægteskab er blevet helet af lidt ekstra.

“The White Lotus” er ikke den eneste nylige kulturelle tilbud, der viser, at de rige bruger ikke-monogami som en vaccine mod en dyr skilsmisse. I HBO’s genindspilning af “Scenes from a Marriage” fra 2021 er Mira (Jessica Chastain) og Jonathan (Oscar Isaac), en højtstående direktør for et tech-firma og en professor, henholdsvis, til middag med deres venner Peter (Corey Stoll) og Kate (Nicole Beharie), der er i et åbent ægteskab. Da de var monogame, fortæller Kate Mira, lavede de næsten ikke kærlighed, og nu – “Jeg udmattede ham,” praler Kate.

Disse shows, med deres velhavende par klar til at eksperimentere med åbne forhold som et ægteskabeligt pick-me-up, skildrer det overraskende skæbne for et radikalt socialt forslag. Non-monogami, en gang domænet for utopiske samfund som Oneida, der anklagede ægteskabet som bare en anden form for privat ejendom, bliver i stigende grad præsenteret ikke som en trussel mod borgerligt ægteskab, men derimod som en måde at redde institutionen og alt det, den tilbyder.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *