Recension av filmen “I helgonens och syndarnas land (2023)”

Vid läsning av den officiella beskrivningen kan man få fel intryck och tro att man är på väg att se en typisk storslagen berättelse om en ostoppbar pensionerad hjälte som tillbringar nästa timme och en halv med att bekämpa skurkar och skydda de försvarslösa invånarna på den brittiska landsbygden… Istället utspelar sig framför oss en känslomässigt komplex, seriös film med en ganska enkel intrig men som utspelar sig mot de episka landskapen längs Irlands Atlantkust.

Filmens händelser börjar i en av städerna i Nordirland 1974 och fortsätter i den pittoreska byn Glencolmkill i County Donegal i dagens Republiken Irland. Märkvärdigt nog spelades filmen in på dessa platser och i Dublin, en sällsynthet i CGI-teknikens tidsålder. Premiären ägde rum vid den 80:e Venedigbiennalen 2023. För att bättre förstå handlingen och kontexten är det värt att bekanta sig med Nordirlands historia övergripande för att förstå orsakerna till konflikten och aktiviteterna hos Irish Republican Army (IRA).

In the Land of Saints and Sinners
In the Land of Saints and Sinners

Redan från filmens första bilder känns en speciell stämning, som fördjupar oss i 1970-talets atmosfär. Röda tegelbyggnader, gotiska katedraler, stenmurar med “torr” murverk, hus med tak av vass, mörka och lakoniska interiörer, element från det lokala samhället – allt ackompanjerat av en passande musikalisk bakgrund. Bilarna förtjänar särskild uppmärksamhet: från sällsynta brittiska modeller som Wolseley Hornet Mk3 och Triumph 2000 till den franska Citroën DS23 Pallas och till och med den amerikanska Ford Capri 3000. De kompletterar inte bara den övergripande bilden med sin estetik, utan deras modell och färg bär också betydelse för handlingen. Samtidigt tillåter moderna filmtekniker att fånga lokala landskap ur en unik synvinkel: från den idylliska bilden av gröna kullar med ett nätverk av vägar till den atlantiska klippiga kusten med ensliga stränder.

Man kan skoja om det olika antalet roller och genrer som Liam Neeson har antagit under sin framstående karriär, men man kan inte förneka honom en sak – hans skådespelarmässiga färdighet, förmågan att förvandlas till sitt karaktär och gestalta inte bara utseendet utan också det emotionella tillståndet. Finbarr Murphy genomgår en omvärdering av sin biografi, reflekterar över och ifrågasätter ofta de tidigare tagna besluten, försöker röra sig i en annan riktning. Hans ibland sentimentala naivitet, som när han köper frön i affären eller försöker få sitt ansiktsuttryck snällare i spegeln, lämnar ingen oberörd. Å ena sidan är han sträng och organiserad på jobbet, å andra sidan har han en något oberörd framtoning, vilket speglar hans inre värld av osäkerheter och tvetydigheter. Finbarr Murphy kan vara kall och obeveklig “på jobbet”, men han behandlar barn och djur med medkänsla och empati. Det är också intressant att höra hur Liam Neeson försöker uttala efternamnet “Dostojevskij” noggrant, eftersom hans karaktär gillar att läsa böcker, och romanen “Brott och straff” får sin plats i en av intriglinjerna.

Bland birollerna sticker “arbetskamraten” till huvudpersonen, Kevin Lynch, ut, spelad entusiastiskt av Jack Gleeson. Med en morbid blick, sporadiskt neurotiskt beteende, lekfull och avslappnad attityd till yrket som yrkesmördare lyssnar Lynch, en man med en komplicerad ödesväg, på kvalitetsmusik på vinyl och drömmer om frihet för att starta ett nytt liv någonstans i soliga Kalifornien. Likaså karismatisk är Doireann McCann, spelad av Kerry Condon, som leder en grupp IRA-representanter och kombinerar hårda ledaregenskaper med ett unikt system av moraliska principer.

Trots alla attribut typiska för en riktig kriminalthriller innehåller filmen till och med en romantisk intrig, vilket påminner oss om att det aldrig är för sent att börja något nytt om det finns intresserade parter.

En av de sista scenerna på en pub, utförd i stil med klassiska amerikanska westernfilmer, lämnar ett gott intryck, även om den aktiva användningen av italienska företaget “Berettas” produkter tar tittaren tillbaka till 1970-talets Europa. I motsats till det undermedvetna förväntningarna bör kulmen av handlingen anses vara inte den långa skottväxlingen på puben utan en kort meningsfull konversation i gotiska katedralen.

Det är intressant att vissa scener i filmen äger rum mot bakgrund av en fotbollsmatch, men inte en vanlig en. Gaelic football presenteras – en populär sport på Irland där det är tillåtet att spela med händerna på vissa delar av planen.

Slutsats

“I helgonens och syndarnas land” är en film med många innebörder, allvarliga frågor och komplicerade svar, rekommenderad för en eftertänksam titt med fördjupning i den atmosfär som skaparna har ägnat mycket uppmärksamhet och ansträngning åt. Filmen har sin egen officiella slogan, men filmens moraliska essens kan sammanfattas

i de ord som Finbarr Murphy säger till en liten flicka vid namn Mya: “Att ta hand om någon är bra, även när det gör ont, men det gör dig mänsklig.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *