Recension av filmen “Night Swim”

Fenomenet Blumhouse Productions kommer förmodligen att studeras i många år framöver. Detta studio lyckades ta den irrationella skräckgenren och placera den på Hollywoods stränga produktionsbanor, där det inte finns plats för fördröjningar och bakslag. Påverkar detta kvaliteten på de slutliga filmerna? Absolut, som bevisas av de något blygsamma betygen från kritikerna. Biografbesökssiffrorna verkar inte bekymra dem särskilt mycket, så vi kommer inte att bli av med Blumhouse Productions skräckfilmer inom en snar framtid. “Night Swim” är det senaste tillskottet till studions skräckfilmer. Låt oss diskutera hur den klarade sig i vår recension.

“Night Swim” Genre: Skräck
Regissör: Bryce McGuire
Medverkande: Wyatt Russell, Kerry Condon, Nancy Lenehan, Ben Sinclair, Jodi Long Premiärår: 2024
IMDb: 5.1

Night Swim
Night Swim

Filmen berättar historien om familjen Woller, som tvingas hitta ett nytt hem på grund av familjens överhuvud Rays (Wyatt Russell) problem med sin basebollkarriär. Ray behöver återhämtningstid efter en skada. Huset de hittar har en försummad pool, kapabel att positivt påverka mannens fysiska och moraliska välbefinnande. Men en serie märkliga händelser börjar visa att poolen inte är så enkel som den verkade vid första anblicken.

Historien bakom “Night Swim” är banal och påminner om dussintals andra skräckfilmer. Det lokala manuset är baserat på en kortfilm från 2014 med samma namn. Kortfilmen syftade till att demonstrera livsdugligheten av idén om en “mördarpool”. Författarna snubblade dock på det mest uppenbara ögonblicket, eftersom det som fungerar i en fyra minuters historia bara kan leda till tristess när det förlängs till en nästan hundra minuters film.

“Night Swim” är tråkig. En klichéfras, men den passar perfekt för en sådan klichéfilm.

Det ger intrycket av att det goda materialet för filmen tog slut de första fyra minuterna av källan. Allt annat måste fyllas med typiska Blumhouse Productions-plotlinjer om familj, ögonblick från det förflutna och pretentiösa samtal om ingenting.

Du behöver inte ens tänka två gånger för att förstå den maximala mallutvecklingen av allt i berättelsen. Återigen en familj med problem, igen ett mystiskt hus, igen försök att ta reda på sanningen om vad som händer genom tidigare invånare, och igen en mystisk entitet som kommer att dyka upp i slutet av filmen och slutgiltigt döda alla försök att skrämma publiken samtidigt som den tar kontroll över en av karaktärerna.

Detta är inte ens en spoiler eftersom en sådan struktur aktivt utnyttjas i många andra skräckfilmer. Det verkar som om det finns en automatisk manusgenerator för skräckfilmer i filmindustrin, där du bara behöver ändra variabler som karakternamn och nyckelhot, medan essensen förblir densamma.

Och även en sådan tillvägagångssätt kan fungera om det huvudsakliga hotet är genomfört anständigt. Kom ihåg till exempel “Sinister”, som passar bra in i den ovan nämnda strukturen men ändå visade sig vara en värdig film.

Problemet är att hotet i “Night Swim” är poolen. Ja, det låter absurt. Ser ännu mer absurt ut.

Här kan du försöka rättfärdiga författarna eftersom filmen försöker spela på vår rädsla för drunkning, kombinera rädslan för vatten, djup och kvävning överlag. Dessutom är bakgårdspoolar en viktig funktion i amerikansk kultur, en manifestation av “den amerikanska drömmen”, en bild som påverkats betydligt av kapitalistisk samhälle. Liksom många andra skräckfilmer kom “Night Swim” inte ut ur ingenting; den har en tydlig grund.

Det enda problemet är att grunden är lika opålitlig som vattnet i poolen. Bortsett från kopplingarna till det amerikanska levnadssättet får vi en mycket konstig företeelse i centrum av handlingen. Dessutom är denna företeelse på något sätt kopplad till mysticism och gamla traditioner. Jag betonar din uppmärksamhet; detta är en film om en pool. Skrämmande? Inte riktigt? Förståeligt, inget överraskande.

Pooläventyren späds ut med bråk mellan huvudpersonerna och scener från deras familjeliv. De är så tråkiga och, förlåt mig, oinspirerande att det blir intressantare att titta på andra olyckliga tittare som gick med dig till biografen för att se “Night Swim”.

Detta är en typisk Blumhouse-berättelse där skräck späds ut

med familjedrama. Något bra kommer sällan ut ur det – och detta är inget undantag.

Det går inte att säga att filmen är dåligt gjord rent tekniskt sett. Den ser bra ut och låter bra (det senare är extremt viktigt för skräckfilmer). Det är bara att den tekniska genomföringen är inriktad mot en så dum idé att den, av sig själv, inte blir en prestation.

Och det är inte heller en skrämmande film alls. Ärligt talat börjar jag bli trött på att säga det här om nästan varje skräckfilm. Men “Night Swim” är så överbelastad med klichéer att det förtjänar att upprepa det som redan sagts. Om du vill ha något intressant om drunkning, titta på “Lake Mungo” från 2008. Och det är bättre att interagera med pooler personligen än att titta på dem genom dåliga filmer.

Slutsats:

“Night Swim” är inte bara tråkig utan öppet dålig film som tar en dum idé och försöker göra något allvarligt av den. Det lyckas inte. Men i dagens film är att vara öppet “dålig” snarare än bara “tråkig” också en prestation på sitt eget sätt. Men du kommer förmodligen inte vilja spendera din tid och dina pengar på det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *