Filmrecension: “Biodlaren” / “The Beekeeper”

Genren “actionfilm med Jason Statham” utmärker sig inte bara bland andra filmer, utan även bland kollegerna inom actionhistorier. Kanske handlar allt om skådespelarens brittiska charm, som låter honom lysa med gnistor av intelligens även i de mest brutala rollerna. Det har också hänt att Statham gillar att utforska olika yrken i sina filmer. Det är kanske inte värt att förklara för vilken verksamhet han valde i historien med titeln “Biodlaren”. Men hur filmen i sig blev kan du läsa i vår recension.

“Biodlaren”
Genre: Action
Regissör: David Ayer
Medverkande: Jason Statham, Jeremy Irons, Josh Hutcherson, Emmy Raver-Lampman, Bobby Naderi, Phyllis Rashad
Premiär: Biografer
År för release: 2024
IMDb: 6,7

The Beekeeper
The Beekeeper

En man vid namn Adam Clay (Jason Statham) är intresserad av att odla bin i en ladugård som hans vän Eloise (Phyllis Rashad) tillhandahållit honom. Clay har inga andra sysselsättningar; han har ägnat sitt liv åt detta arbete. Men allt förändras när Eloise blir offer för ett stort bedrägerinätverk, med extremt tragiska konsekvenser. Clay bestämmer sig för att straffa de skyldiga, som framgångsrikt undviker lagen, på egen hand. Och hans färdigheter från ett tidigare jobb hjälper honom i detta, eftersom Adam är en av världens mest elitoperatörer, vars namn inspirerar skräck.

Regissören för filmen är David Ayer, som du kanske känner igen från “Bright” med Will Smith, “Fury” med Brad Pitt och den första filmatiseringen av “Suicide Squad”, hur kunde det vara annars. Ayer vet hur man gör bra, även utmärkta, actionfilmer. Men för honom är det viktigt att inte fördjupa sig för mycket i djupen av inställningen, historien och andra försök att fånga mer än man kan svälja. Annars faller hela strukturen i hans arbete helt enkelt sönder.

“Biodlaren” är precis ett sådant fall där mindre betyder mer. Filmen försöker inte bygga något storslaget eller pompöst, även om det finns några antydningar här och där som inte leder någonstans. Det förblir bara vid antydningar, vilket låter dig fullt ut njuta av det skådespel som Jason Statham erbjuder.

Statham var också producent för filmen, så han hade säkert en viss kontroll över produktionen. Kanske är det därför det finns så mycket självdistans i filmen om Stathams karaktär. Alla är rädda för Clay, medan han själv upprätthåller en hög moralisk kod och en klar syn på rättvisa. Praktiskt taget en helgon, som också kan ge dig en burk honung.

Men när det gäller strider har Clay ingen nåd. Actionen i filmen är fängslande och livlig, men samtidigt inte alltför fantasifull. Ja, det är inte lika mörkt som “The Raid” och “John Wick”, men det är heller inte dominansen av stilen framför alla andra element, som James Bond spelad av Daniel Craig. Produktionslaget har hittat en balans i sitt tillvägagångssätt gentemot strider, explosioner och våld i allmänhet. Så filmen är redan värd att se bara för det.

Det finns också andra intressanta idéer i filmen, överraskande gömda i intrigen. Historien utforskar bedrägerier baserade på att lura godtroende människor. Lagligt finns det nästan inget att göra mot dem. Dessa bedrägerier används sedan för att finansiera större operationer som kan påverka hela en nation eller till och med hela världen.

“Biodlaren” belyser intressanta koncept som är mycket relevanta i den verkliga världen. Men filmen glömmer aldrig sitt huvudsyfte: att roa dig med hur Statham övervinner alla hinder. Detta förhindrar att historien faller in i överdriven moralism och försök att framkalla djupa tankar. Allt är enkelt, klart, tillgängligt – och därför utmärkt.

Men filmen innehåller också några uppenbara moraliska lärdomar. Dessa är relaterade till Clays passion för bin. Han och andra karaktärer gör regelbundet paralleller mellan civilisationen och bikupan. Ärligt talat låter allt detta naivt och löjligt. I vissa ögonblick – till och med för mycket, vilket gör att en allvarlig scen lätt kan å

tföljas av skratt från publiken i salongen. Du kan betrakta detta som en del av filmens atmosfär, för vilken Ayer verkar ha kommit överens om att alla hans försök att göra något allvarligt slutar med ett liknande resultat. Och nu avser han helt enkelt att ge människor glädje.

Dessutom innehåller filmen flera olika berättelselinjer, var och en med sina egna nyckelögonblick och stämningar. De vävs samman på ett organiserat sätt och avslöjar varje historia från sitt eget perspektiv. Denna metod tillåter en redan dynamisk film att bli ännu mer mångsidig.

“Biodlaren” väcker överlag trevliga känslor. Det är en klassisk actionfilm, fylld med olika moderna element. Konflikten mellan traditioner och innovationer skapar en värdefull film.

Och ja, efter “Biodlaren” kommer definitivt Stathams citatsamling att berikas med nya pärlor.

Slutsats:

“Biodlaren” är en utmärkt actionfilm som hedrar både Statham och regissören Ayer. Den följer regler som bara är möjliga i filmens värld. Men den använder dem lika bra, omvandlar enkelt nöje till något mer. Lite mer, men ändå.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *