Elokuva-arvostelu: “Mehiläistarhaaja”

“Action Jason Stathamin kanssa” -genren ei erottu vain muiden elokuvien joukosta, vaan myös kollegoiden keskuudessa toimintaelokuvien lajissa. Ehkä kyse on näyttelijän brittiläisestä charmista, joka mahdollistaa hänen loistaa älykkyyden kipinöillä jopa raaimmissa rooleissa. Stathamille on tullut perinteeksi tutkia erilaisia ammatteja elokuvissaan. Ehkä ei ole tarpeen selittää, millaisesta toiminnasta hän otti osaa elämäkerrassa nimeltä “Mehiläistarhaaja”. Mutta katsotaanpa, millainen itse elokuva on arvostelussamme.

“Mehiläistarhaaja”
Genre: Toiminta
Ohjaaja: David Ayer
Näyttelijät: Jason Statham, Jeremy Irons, Josh Hutcherson, Emmy Raver-Lampman, Bobby Naderi, Phyllis Rashad
Ensi-ilta: Elokuvateatterit
Julkaisuvuosi: 2024
IMDb: 6,7

The Beekeeper
The Beekeeper

Mies nimeltä Adam Clay (Jason Statham) on intohimoinen mehiläisten kasvattaja vajassa, jonka hän on saanut tuttavaltaan Eloiselta (Phyllis Rashad). Mehiläistarhaus on Adamin ainoa toiminta, ja hän on omistanut sille koko elämänsä. Mutta kaikki muuttuu, kun Eloise joutuu laajan petosverkoston uhriksi – äärimmäisen traagisin seurauksin. Clay päättää rangaista syyllisiä, jotka onnistuvat välttämään lain kouran taitavasti, omatoimisesti. Hänen entisen työnsä taidot auttavat häntä, sillä Adam kuuluu maailman eliittioperaattoreihin, jonka nimi herättää pelkoa.

Elokuvan ohjasi David Ayer, tunnettu elokuvista kuten “Bright” Will Smithin kanssa, “Fury” Brad Pittin kanssa ja ensimmäinen “Suicide Squad” -sovitustelu, mainitakseni muutamia. Ayer osaa tehdä hyviä, jopa erinomaisia toimintaelokuvia. Mutta hänen pääsääntö on olla uppoutumatta liikaa ympäristöön, tarinaan ja muihin yrityksiin ottaa enemmän kuin pystytään kantamaan. Muuten hänen teostensa koko rakenne hajoaa.

“Mehiläistarhaaja” on tapaus, jossa vähemmän tarkoittaa enemmän. Elokuva ei yritä rakentaa jotain suurta tai silmiinpistävää, vaikka on joitakin vihjeitä, jotka eivät johda mihinkään. Se pitäytyy vihjeissä, mikä mahdollistaa Jason Stathamin esittämän hahmon esityksen täyden nauttimisen.

Statham oli myös elokuvan tuottaja, joten hänellä oli todennäköisesti jonkin verran valvontaa tuotannosta. Ehkä siksi elokuvassa on niin paljon itseironiaa päähenkilön esittämisessä. Kaikki pelkäävät Clayta, vaikka hän noudattaa korkeaa moraalikoodia ja selvää käsitystä oikeudenmukaisuudesta. Hän on käytännössä pyhimys, joka voi antaa sinulle hunajapurkin lahjaksi.

Mutta kun kyse on taisteluista, Clay ei osoita armoa. Elokuvan toimintakohtaukset ovat jännittäviä ja värikkäitä, mutta eivät liian liioiteltuja. Ehkä se ei yllä “The Raidin” ja “John Wickin” konkreettiseen maanläheisyyteen, mutta ei myöskään aseta tyyliä muiden elementtien yläpuolelle kuten James Bond Daniel Craigin esittämänä. Elokuvan tuotantotiimi on löytänyt kultaisen keskitien lähestymistavassaan taisteluihin, räjähdyksiin ja väkivaltaan yleensä. Siksi elokuva on jo yksin tätä syytä katsottava.

Siinä on myös muita mielenkiintoisia ideoita, taitavasti juonen sisään kätkettyinä. Tarina tutkii petossuunnitelmia, jotka perustuvat luottavien ihmisten pettämiseen. Niitä vastaan ​​on käytännössä mahdotonta tehdä mitään laillisesti. Näitä suunnitelmia käytetään sitten suurempien operaatioiden rahoittamiseen, jotka voivat vaikuttaa koko maahan tai jopa koko maailmaan.

“Mehiläistarhaaja” valaisee kiinnostavia käsitteitä, jotka ovat hyvin ajankohtaisia ​​todellisessa maailmassa. Mutta elokuva ei koskaan unohda pääasiallista tarkoitustaan: ilahduttaa sinua sillä, miten Statham voittaa kaikki vaikeudet. Tämä estää käsikirjoitusta vajoamasta tarpeettomiin moraalisaarnoihin ja yrityksiin herättää syviä ajatuksia. Kaikki on yksinkertaista, selvää, saavutettavaa ja siksi hienoa.

Kuitenkin elokuvassa on joitakin ilmeisiä moraaleja. Ne liittyvät Clayn kiinnostukseen mehiläisiin. Hän ja muut hahmot vetävät säännöllisesti rinnakkaisia vertauksia sivilisaation ja mehiläispesän välillä. Rehellisesti sanottuna se kuulostaa naiivilta ja absurdiselta.

Joissakin kohdissa liian paljon, joten vakava kohtaus voi täysin liittyä katsojien nauruun salissa. Voit pitää sitä osana elokuvan tunnelmaa, jonka Ayer näyttää hyväksyneen, että kaikki hänen vakavuuden yrityksensä päättyvät samanlaiseen tulokseen. Ja nyt hän yrittää yksinkertaisesti tuoda ihmisille positiivista energiaa.

Lisäksi elokuva sisältää useita rinnakkaissuoria, joilla on omat painopisteet ja tunnelmansa. Ne kietoutuvat sulavasti, kunkin paljastaessa tarinan omasta näkökulmastaan. Tämä lähestymistapa antaa jo muutenkin dynaamiselle elokuvalle vielä monipuolisemman luonteen.

“Mehiläistarhaaja” herättää yleisesti ottaen miellyttäviä tunteita. Se on vanhan koulun toimintaelokuva, täynnä useita moderneja elementtejä. Perinteiden ja innovaatioiden törmäys luo arvokkaan elokuvan.

Ja kyllä, “Mehiläistarhaajan” jälkeen Stathamin ajatusten aarrekammioon varmasti lisätään uusia helmiä.

Johtopäätös:

“Mehiläistarhaaja” on erinomainen toimintaelokuva, joka kunnioittaa sekä Stathamin näyttelijänä että Ayerin ohjaajana. Se noudattaa sääntöjä, jotka ovat mahdollisia vain elokuvassa. Mutta käyttää niitä parhaalla mahdollisella tavalla, tekee yksinkertaisesta viihteestä jotain enemmän. Hieman enemmän, mutta silti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *