Huvudsevärdheter i Barcelonas gotiska kvarter

Katedralen Santa Creu i Santa Eulàlia – Barcelonas katedral, grundad på 1300-talet, ett mästerverk i gotisk stil. Katedralen byggdes under sex århundraden. Byggnaden uppfördes på platsen för en tidig kristen kyrka som förstördes av Al-Mansur. Endast dopfunten har överlevt från den gamla byggnaden. Huvudfasaden och klocktornet blev färdiga i slutet av 1800-talet i en nygotisk stil. Inuti katedralen imponerar mycket: från den magnifika kören och predikstolen till kryptan där heliga Eulàlias reliker vilar.

Santa Maria del Pi – en vacker gotisk basilika från 1400-talet. Det kryssvalvade taket är ett av de högsta i Spanien, och de fyra glasmålningarna är originella (verk av Josep Ravell). Katedralen har en 54 meter hög torn, den högsta medeltida strukturen i Gamla stan.

Rådhuset – beläget på Plaça de Sant Jaume, grundat på 1400-talet. Det står på platsen för det gamla romerska forumet. Rådhuset har en nyklassisk fasad som döljer dess gotiska historia.

Barchino – en skulpturkomposition av 7 jättebokstäver, belägen mittemot den romerska muren. Den avbildar det gamla namnet på Kataloniens huvudstad.

Kyrkan Sant Felip Neri – en liten religiös byggnad gömd på ett pittoreskt torg med romantisk atmosfär.

Den romerska muren och den gamla akvedukten (Casa de l’Ardiaca) – angränsar till Plaça Nova. Här fanns biskopens residens från 1100-talet.

Sant Just i Pastor – anses vara Barcelonas äldsta kyrka. Den grundades på 800-talet efter frankisk erövring. Av den romanska och gotiska kyrkan finns tyvärr nästan ingenting kvar.

Plaça Ramon Berenguer el Gran och gatan Laietana – en del av den romerska muren med Santa Agata kapellet. Detta område representerar en storslagen blandning av två olika epoker – romersk och medeltida. Ursprungligen hade stadens befästningar 74 torn och muren var 16 meter hög. Kungliga Santa Agata kapellet byggdes på 1400-talet.

Barcelona
Barcelona

Plaça del Rei – en av de mest charmiga torgen i Barcelona, en riktig gotisk ensemble. Här finns en magnifik kunglig palats som var residens för Kataloniens regenter från 1300- till 1500-talet, samt kung Martís vakttorn.

La Rambla – den berömda gågatan som delar det historiska centrumet i två delar. Den anlades på 1700-talet längs med konturerna av medeltida murar. På La Rambla finns imponerande historiska byggnader, många butiker, Barcelonas största teater och imponerande marknad Boqueria.

La Ribera – en charmig stadsdel som älskades av bohemer. Här bodde de rikaste invånarna i Barcelona förr. Nu finns här museer, konstgallerier, restauranger och vinbarer.

Port Vell – en medeltida varv och hamn. Härifrån avgår utflyktsbåtar. I den röda tegelbyggnaden Palau de Mar finns ett av Barcelonas mest intressanta museer – Kataloniens historia museum.

Park de la Ciutadella – byggd på 1800-talet på platsen för en militär fästning för världsutställningen.

Sagrada Família – Barcelonas symbol och Gaudís mästerverk, en imponerande basilika och en av de mest ovanliga kyrkorna i Europa. Den är med på UNESCO:s världsarvslista. Den är också en av de mest kända byggnadsprojekten som har dragit ut på tiden i Europa. Byggandet av basilikan började med Gaudí på 1800-talet, men är ännu inte avslutat.

Den ligger norr om Barcelona i stadsdelen Eixample. Sagrada Família är en vacker representation av surrealism i Art Nouveau-stil. Under byggnadens tid hade Antoni Gaudí inga klara idéer eller planer. Han ändrade byggnadens utseende under arbetets gång. Den berömde katalanska arkitekten planerade att slutföra arbetet på 10-15 år.

Park Güell – ännu en av Barcelonas kännetecken. Denna glada och färgstarka park skapades av Gaudí och är inkluderad på UNESCO:s världsarvslista. Det finns promenadvägar, grottor, pelarsal, slingrande trappor och andra charmerande platser spridda över hela området. Dessa kreativa strukturer är dekorerade med färgade keramiska fragment. Från parkens terrass erbjuds en vacker utsikt över staden och havet. Själv älskade Gaudí den här platsen. Hans hem låg också här.

Casa Milà (La Pedrera) – en bostadsbyggnad i avantgardestil i stadsdelen Eixample, byggd i början av 1900-talet. Den är en av Gaudís mest kända byggnader och finns med på UNESCO:s världsarvslista. Varje linje på denna byggnad av naturlig sten är böjd, med rundade fönster och balkonger av metall som slingrar sig i form av växter. Även taket har en vågig form, kompletterad med dekorativa skorstenar.

Casa Batlló – ännu en av Gaudís mästerverk och en av de vackraste

byggnaderna i Barcelona. Den är en enastående representation av modernistisk arkitektur och är med på UNESCO:s världsarvslista. Denna sagolika byggnad designades som en privat bostad för den framstående textilmagnaten Josep Batlló. Med sina fria former och dekorativa fasad påminner denna sagolika byggnad om ett slott från en surrealistisk saga. De flesta detaljerna i designen skiljer sig helt från arkitektoniska trender.

Montjuïc – en kulle nära hamnen med Barcelonas största park – Tibidabo – och en gammal judisk kyrkogård. I en vacker palatsbyggnad finns det Kataloniens nationalmuseum för konst med samlingar från 1000- till 1900-talet.

Monestir de Pedralbes – ett kloster från 1300-talet, en vacker representation av katalansk gotik. Det ligger i en pittoresk liten park. I klostrets museum finns en fantastisk samling medeltida konst från 1300-talet.

Camp Nou – en av världens största fotbollsarenor, hemmaarena för FC Barcelona.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *