Belangrijkste bezienswaardigheden van de Gotische wijk in Barcelona

Kathedraal van het Heilig Kruis en Sint Eulalia – de kathedraal van Barcelona, gesticht in de 13e eeuw, een meesterwerk van de gotiek. De kathedraal werd zes eeuwen lang gebouwd. Het gebouw werd opgericht op de plek van een vroeg-christelijke kerk die werd vernietigd door Al-Mansur. Van het oude gebouw is alleen de doopkapel bewaard gebleven. De hoofdgevel en de klokkentoren werden in de 19e eeuw voltooid in neogotische stijl. Binnenin de kathedraal is indrukwekkend: van het prachtige koor en de kansel tot de crypte waar de relieken van Sint Eulalia rusten.

Santa Maria del Pi – een prachtige gotische basiliek uit de 14e eeuw. Het gewelfde plafond is een van de hoogste in Spanje, en vier glas-in-loodramen zijn origineel (het werk van Josep Ravello). De kathedraal heeft een 54 meter hoge toren, die het hoogste middeleeuwse bouwwerk in de Oude Stad is.

Het stadhuis – gelegen op Plaça de Sant Jaume, opgericht in de 14e eeuw. Het bevindt zich op de plaats van het oude Romeinse Forum. Het stadhuis heeft een neoklassieke gevel, die zijn gotische verleden verbergt.

Barchino – een sculpturale compositie van 7 gigantische letters, gelegen tegenover de Romeinse muur. Het beeldt de oude naam van de Catalaanse hoofdstad uit.

Kerk van Sint-Filippus Neri – een kleine religieuze structuur, verscholen op een klein plein met een romantische sfeer.

Romeinse muur en oude aquaduct (Casa de l’Ardiaca) – grenst aan Plaça Nova. Hier was sinds de 12e eeuw de residentie van het kerkelijk bisdom.

Sant Just i Pastor – wordt beschouwd als de oudste kerk van Barcelona. Het werd gesticht in de 9e eeuw na de Frankische verovering. Van de Romaanse en gotische kerk is helaas bijna niets overgebleven.

Plaça Ramon Berenguer el Gran en Laietana-straat – een deel van de Romeinse muur met de gotische kapel van Santa Agata. Dit gebied is een majestueuze mix van twee verschillende tijdperken – Romeins en middeleeuws. Oorspronkelijk had de stadsmuur 74 torens en was de muur 16 meter hoog. De Koninklijke Kapel van Santa Agata werd gebouwd in de 14e eeuw.

Barcelona
Barcelona

Plaça del Rei – een van de meest charmante pleinen van Barcelona, een echt gotisch ensemble. Hier bevinden zich de majestueuze koninklijke paleizen, die de residentie waren van de heersers van Catalonië van de 13e tot de 15e eeuw, en de wachttoren van koning Marti.

La Rambla – de beroemde wandelboulevard die het historische centrum in tweeën deelt. Het werd in de 18e eeuw aangelegd langs de contouren van middeleeuwse muren. La Rambla herbergt indrukwekkende historische gebouwen, talloze winkels, het grootste theater van Barcelona en de indrukwekkende Boqueria-markt.

La Ribera – de charmante wijk die geliefd is bij de bohemiens. Vroeger woonden hier de rijkste inwoners van Barcelona. Nu zijn er musea, kunstgaleries, restaurants en wijnbars gevestigd.

Port Vell – middeleeuwse scheepswerf en haven. Hier vertrekken pleziervaartuigen. In het rode bakstenen gebouw Palau de Mar bevindt zich een van de interessantste musea van Barcelona – het museum van de geschiedenis van Catalonië.

Parc de la Ciutadella – gebouwd in de 19e eeuw op de plek van een militaire vesting voor de wereldtentoonstelling.

Sagrada Família – het symbool van Barcelona en het meesterwerk van Gaudí, een indrukwekkende basiliek en een van de meest ongewone kerken in Europa. Opgenomen in de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het is een van de bekendste langdurige bouwprojecten in Europa. De bouw van de kerk werd gestart door Gaudí aan het einde van de 19e eeuw, maar is tot op heden niet voltooid.

Het bevindt zich in het noorden van Barcelona, in de wijk Eixample. Sagrada Família is een prachtig voorbeeld van surrealistische architectuur in art-nouveaustijl. Tijdens de bouw had Antoni Gaudí geen duidelijke ideeën of plannen. Hij veranderde het uiterlijk van de basiliek tijdens het werk. Deze beroemde Catalaanse architect was van plan om het werk binnen 10-15 jaar af te ronden.

Parc Güell – nog een visitekaartje van Barcelona. Dit vrolijke en kleurrijke park is gemaakt door Gaudí en staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Hier zijn wandelpaden, grotten, een colonnadezaal, kronkelende trappen en andere charmante plekken verspreid over de ruimte. Deze creatieve structuren zijn versierd met kleurrijke keramische fragmenten. Vanaf het parkterras heb je een prachtig uitzicht op de stad en de zee. Gaudí zelf hield ook erg van dit gebied. Zijn huis stond hier ook.

Casa Milà (La Pedrera) – een woonhuis in avant-garde stijl in de wijk Eixample, gebouwd aan het begin van de 20e eeuw. Het is het bekendste seculiere gebouw van Gaudí en staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Elke lijn van dit natuurstenen gebouw is gebogen, met afgeronde ramen en metalen balkons die in plantvorm zijn gedraaid. Zelfs het dak heeft een golvende vorm, aangevuld met decoratieve schoorsten

en.

Casa Batlló – nog een meesterwerk van Gaudí en een van de mooiste gebouwen in Barcelona. Het is een prachtig voorbeeld van jugendstilarchitectuur en staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Dit sprookjesachtige gebouw werd ontworpen als privéwoning voor de grote textielmagnaat Josep Batlló. Met vrije vormen en decoratieve gevel lijkt dit sprookjesachtige gebouw op een kasteel uit een surrealistisch verhaal. De meeste details van het ontwerp wijken volledig af van alle architectuurtrends.

Montjuïc – een heuvel bij de haven met het grootste park van Barcelona – Tibidabo en een oude Joodse begraafplaats. In het prachtige paleis bevindt zich het Nationaal Kunst Museum van Catalonië, met kunstcollecties van de 10e tot de 20e eeuw.

Monestir de Pedralbes – een klooster uit de 14e eeuw, een prachtig voorbeeld van Catalaanse gotiek. Het is gelegen in een schilderachtig klein park. In het klooster-museum bevindt zich een prachtige collectie middeleeuwse kunst uit de 14e eeuw.

Camp Nou – een van ‘s werelds grootste voetbalstadions, de thuisbasis van FC Barcelona.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *