Vem du är Taylor Swift?

Vem du är Taylor Swift?

Under de senaste 17 åren har Swift gjort en helt fantastisk musikkarriär och blivit den första kvinnan i världen att tjäna över 1 miljard dollar genom sitt eget arbete. Att inte känna till henne är som att inte veta vem The Beatles var 1968, för sjutton.

I november 2022 blev Swift den första artisten i världen som helt sköt ut manliga musiker från topp tio på den prestigefyllda amerikanska Billboard Hot 100-listan. Då var alla tio första platserna på listan upptagna av låtar från hennes album Midnights. I år ledde Taylor återigen listan och intog åtta av de tio första platserna tillsammans med två andra kvinnliga artister.

År 2023 blev ett absolut triumfår för Swift – hon vann MTV Video Music Awards med en överväldigande marginal, samla in och vinna ett rekordantal nomineringar.

Who is Taylor Swift?
Who is Taylor Swift?

Att lista alla musikpriser som Taylor Swift har vunnit är helt meningslöst; det finns en separat sida på Wikipedia för det, det är verkligen en lång lista. En sak är tydlig: Swifts musik är ett sällsynt fall där överväldigande, fenomenal framgång hos en bred publik multipliceras med absolut erkännande och hög uppskattning från både musikkritiker och experter inom branschen.

För närvarande pågår hennes stadionturné – The Eras Tour, som började i mars 2023 och kommer att avslutas i slutet av 2024. På grund av pandemin turnerade hon inte på flera år och under den tiden släppte hon fyra album: Lover (2019), Folklore (2020), Evermore (2020) och Midnights (2022). När turnén annonserades registrerade sig 3,5 miljoner människor i USA för förköp av biljetter, och på öppningsdagen såldes 2,4 miljoner biljetter på en enda dag – en absolut rekord i antal konsertbiljetter som sålts av en enskild artist på en enda dag, vilket ledde till att webbplatsen kraschade på grund av överväldigande intresse.

Bara under de första sex månaderna genererade The Eras Tour 780 miljoner dollar, Taylor Swifts personliga förmögenhet överskred 1 miljard dollar, och hennes bidrag till USA:s ekonomiska tillväxt detta år uppskattades till 8,5 miljarder dollar (tillsammans med filmen Barbie, förresten). Kanadas premiärminister Justin Trudeau vände sig offentligt till artisten och bad henne att inte förbise Kanada och inkludera det i sin turné. Swift gick med på begäran, och den sista konserten på turnén kommer att äga rum den 8 december 2024 i Vancouver. Biljetter till hennes konserter är omöjliga att få tag i, den oöverträffade efterfrågan på biljetter ledde till ökad spekulation och bedrägerisk verksamhet, vilket resulterade i införandet av nya lagar för att bekämpa spekulation och reglera biljettförsäljningen.

Insåg att hon inte skulle kunna tillfredsställa efterfrågan på sina konserter, även om de ägde rum på världens största arenor, släppte Swift konsertfilmen “Taylor Swift: The Eras Tour”, som hade premiär i oktober på biografer över hela världen och redan har kommit in i Guinness World Records som den mest framgångsrika konsertfilmen i världen. Hittills har filmen redan samlat in över 250 miljoner dollar.

Oavsett om du gillar denna musik eller inte (uppfattningen av konst är helt subjektivt), är det uppenbart att Taylor Swift är en global musikfenomen som redan är inristad i musikhistorien och kommer att fortsätta påverka utvecklingen av musiktrender över hela världen under lång tid. För närvarande studeras Swifts musik och texter vid tiotals universitet runt om i världen.

Taylor Swift gick mot den här framgången under lång tid och envist. År 2023 nådde Swift-mani en sådan omfattning att den största amerikanska mediekoncernen, Gannet, utlyste en tävling om positionen som “reporter om Taylor Swift”. Musiken, konserterna och filmerna med Taylor Swift har blivit för världen som tränger ut från pandemins sorg och omedelbart fördjupar sig i våldets och krigsförbrytelsernas mörker 2022-2023, en riktig session av kollektiv psykoterapi. Fansen visar så intensiva känslor och engagemang under föreställningarna att det har registrerats se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *