Wie is Taylor Swift?

In de afgelopen 17 jaar heeft Swift een absoluut duizelingwekkende muzikale carrière doorgemaakt, waarbij ze de eerste vrouw ter wereld werd die meer dan 1 miljard dollar verdiende met haar eigen inspanningen. Haar niet kennen is net zoiets als in 1968 niet weten wie The Beatles zijn, bij God.

In november 2022 werd Swift ‘s werelds eerste artiest die mannelijke muzikanten volledig uit de top tien van de prestigieuze Amerikaanse hitlijst Billboard Hot 100 verdrong. Destijds werden alle tien de topposities ingenomen door nummers van haar album Midnights. Dit jaar leidt Taylor opnieuw de hitlijst door 8 van de 10 bovenste plekken in te nemen, samen met twee andere vrouwelijke artiesten.

Al met al was 2023 voor Swift een absoluut triomfjaar – ze won met overmacht de MTV Video Music Awards, waarbij ze een recordaantal nominaties verzamelde en won.

Het opsommen van alle muziekprijzen van Taylor Swift is een volstrekt zinloze onderneming; daarvoor is er een aparte pagina op Wikipedia, dat is echt een lange lijst. Eén ding is duidelijk: de muziek van Swift is een zeldzaam geval waarin het oorverdovende, fenomenale succes bij het brede publiek wordt vermenigvuldigd met absolute erkenning en hoge waardering van zowel muziekcritici als de deskundige gemeenschap.

Op dit moment is ze bezig met haar stadionconcerttournee “The Eras Tour”, die begon in maart 2023 en eindigt eind 2024. Vanwege de pandemie heeft ze al enkele jaren niet getourd en in die tijd heeft ze vier albums uitgebracht: Lover (2019), Folklore (2020), Evermore (2020) en Midnights (2022). Toen de tour werd aangekondigd, registreerden zich in de VS 3,5 miljoen mensen voor de pre-sale van tickets, en op de openingsdag werden er in één dag 2,4 miljoen tickets verkocht – een absoluut record voor het aantal concerttickets dat door één artiest op één dag werd verkocht, met als gevolg dat de website crashte door de overweldigende belangstelling.

Alleen al in de eerste zes maanden bracht The Eras Tour $780 miljoen op, het persoonlijke vermogen van Taylor Swift overschreed de $1 miljard, en haar bijdrage aan de economische groei van de VS dit jaar werd geschat op $8,5 miljard (samen met de film Barbie, trouwens). De premier van Canada, Justin Trudeau, sprak haar openlijk aan met het verzoek Canada niet over te slaan en haar in de tour op te nemen. Swift ging in op het verzoek en het laatste concert van de tour zal plaatsvinden op 8 december 2024 in Vancouver. Tickets voor haar concerten zijn niet te krijgen, de ongekende vraag naar tickets leidde tot speculatie en frauduleuze schema’s, en als gevolg daarvan werden nieuwe wetten ingevoerd om speculatie tegen te gaan en de verkoop van tickets te reguleren.

Begrijpend dat ze de vraag naar haar concerten niet kan bevredigen, zelfs niet als ze plaatsvinden in ‘s werelds grootste stadions, bracht Swift de concertfilm “Taylor Swift: The Eras Tour” uit, die in oktober in alle bioscopen wereldwijd in première ging en nu al in het Guinness World Records-boek staat als de meest winstgevende concertfilm wereldwijd. Tot op heden heeft de film al meer dan $250 miljoen opgebracht.

Of je nu van deze muziek houdt of niet (de perceptie van kunst is puur subjectief), het is duidelijk dat Taylor Swift een wereldwijd muzikaal fenomeen is dat al is opgenomen in de geschiedenis van de muziek en nog lang invloed zal hebben op de ontwikkeling van muzikale trends over de hele wereld. Momenteel bestuderen universiteiten over de hele wereld de muziek en teksten van Swift.

Taylor Swift ging al lang en volhardend naar dit succes toe. In 2023 bereikte Swift-manie zulke proporties dat het grootste Amerikaanse mediabedrijf Gannet een wedstrijd aankondigde voor de positie van “Taylor Swift-reporter”. De muziek, concerten en films van Taylor Swift werden voor de wereld, die uit het verdriet van de pandemie kroop en bijna onmiddellijk werd overspoeld door de duisternis van het geweld en de oorlogsmisdaden van 2022-2023, een echte sessie van collectieve psychotherapie. Fans van de zangeres tonen tijdens optredens zulke emoties en betrokkenheid dat er rond de locatie van de concerten van Taylor Swift seismische activiteit is geregistreerd, gelijk aan een kleine aardbeving.

En wie, zo niet Taylor Swift, kan de titel Persoon van het Jaar krijgen, wanneer politici en de machtigen der aarde hun volledige onbekwaamheid en onvermogen om het kwaad te weerstaan laten zien, en te midden van dergelijke sombere historische gebeurtenissen één vrouw, die alles belichaamt waar de donkerste en meest archaïsche krachten van de wereld tegen zijn, geschiedenis schrijft en hoop biedt op een betere toekomst?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *