Jul og KFC i Japan er fuldstændig forbundet.

Omtrent den 25. december samles familier om bordet for at spise en spand stegt kylling til lejligheden.

Ordrer på spande med stegte lår og bryster kan placeres fra starten af november, og selv da skal du vente i enorme køer, der dannes uden for KFC-steder i hele landet juleaften for at afhente dem. Men hvorfor?

Alt drejer sig om én person: Takeshi Okawara, den ambitiøse leder af den første KFC i Japan, der åbnede i Nagoya i november 1970.

Virksomhedens holdning er, at Okawara drømte om at sælge en festlig spand fyldt med kylling og startede en kampagne i én butik for at øge salget. Han hørte fra en indvandrer, at de savnede kalkun til jul, og at kylling var et godt alternativ til højtiden.

Okawaras initiativ satte tonen for julen i Japan i årtier, især efter vinteren 1974.

KFC
KFC

Festspanden med stegt kylling blev en national sensation i 1974 under sloganet “Kentucky til jul!”, der cementerede forbindelsen mellem stegt kylling og jul i sindet hos mange japanere.

Fraværet af kristne traditioner forbundet med julen i Japan og måske også oberst Sanders (grundlæggeren af KFC, hvis billede er udbredt i enhver restaurant og som ligner en julemand, især når han er klædt i en nisselue og nyt rødt tøj) gjorde det relativt enkelt at skabe en ny tradition.

Hvor vigtigt er det egentlig? Jamen, det udgør cirka en tredjedel af KFC’s årlige salg i Japan. Det er næppe en billig fornøjelse: en standard festæske med otte stykker kylling, rejecasserole og en chokoladekage (ja, KFC Japan laver kager) koster 4.580 yen (31 USD) ved forudbestilling.

For at gøre livet mere bekvemt (og profitabelt) har KFC også udvidet julen til dagene op til den 25. december, bare for at håndtere kyllingeforvirringen. Da julen ikke er en national helligdag i Japan og sandsynligvis aldrig vil være det (medmindre oberst Sanders bliver æresborger), er dette sandsynligvis for det bedste.

Hvis du befinder dig i Tokyo juleaften og ikke vil stå i kø hos KFC, er det bedst at besøge en døgnåben butik og bare købe kylling der – men vær opmærksom på, at selv de sædvanligvis bliver udsolgt. Glædelig jul i Kentucky Fried Chicken-stil!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *