Kerstcadeau voor Noorwegen

Op kerstavond van 1969 ontvingen de Noren het beste kerstcadeau ter wereld, een geschenk dat het land en zijn toekomst voor altijd zou veranderen. Op 23 december informeerde het Amerikaanse bedrijf Phillips Petroleum officieel de Noorse autoriteiten dat er olie was ontdekt in de Noordzee, 200 mijl ten zuidwesten van Stavanger, op een diepte van enkele duizenden meters. Dit volgde op jaren van exploratie en het boren van bijna 200 putten op de zeebodem. De olieproductie begon in juni 1971. Momenteel bestaat het extractiecomplex op het Ekofisk-veld uit 29 platforms die olie en gas oppompen. Het is gepland om in bedrijf te blijven tot 2050.

Phillips Petroleum
Phillips Petroleum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *